Influence Of Religious Factor In The Development Of Cultural And Educational Identity Of Albanians Through Centuries.

Shyqyri Hysi

Abstract


The course of historical events, has demonstrated that the religious faith has been a permanent factor in molding the characteristics of cultural and educational identity of Albanian people. In Albania, there are four religious communities which are officially recognized (Muslim and Christian faith) and some sects deriving from them. Those religious communities have continuously influenced the identities of Albanian through centuries, they have cultivated culture, art, literature, tradition and their influence are an integral part of our national history and culture being enriched and directed by their influence. Besides being influential in the historical events, the religious communities in Albania, they witness an air of harmony and coexistence.

Keywords


Religious Faiths, Religious Communities, Albanian History, Religious Institutions And Religious Coexistence.

Full Text:

PDF

References


Kadare, Ismail, International conference; “Religions and civilisations in the new millenium, Albanian case”

“Rrugët e bashkimit kombëtar”, Onufri, New York, 1997

“Dielli” newspaper, August, 1919

“History of Albanian people”, volume I, TOENA, Tirana, 2002

Delvina, Sherif,” E vërteta mbi Epirin”, “Fllad”, Tirana, 1999, “Shqipëria atdheu i tolerancës fetare”, or “Rilindja”newspaper, 18 March, 1994

Konica, Faik, “Shqipëria kopshti shkëmbor i Evropës juglindore”, Konica,Vepra

International conference, Tirana, 1999, “Krishterimi ndër shqiptar”, Shkodra, 2000

Roka R. dela Marko,” Nationality and religion in Albania, 1920 – 1944”, Elena Gjika, Tirana, 1994

Misha, Pirro,” Arratisja nga burgjet e historisë, ç’do të thotë sot të jesh shqiptar”, Toena, Tirana, 2008

Pollo, Stefenaq,” Ne gjurmet e histories”, vol. II, Tirana 2003

Frashëri, Kristo,” Historia e qytetërimit shqiptar, KRISTALINA – KH, Tirana, 2008

Dervishi, Zydi, Sociologjia, ShBLU, Tirana, 2003

Hoti Vehbi, “Idetë educative të Kur’anit”, International symposium: “Feja kultura dhe traditat islame ndër shqiptarët”, Pristina, 1995

“2000 vjet art e kulturë kishtare në Shqipëri”, KOASH publication, Tirana, 2003

“Histori e popullit shqiptar”,Vol. I, Toena, Tirana 2002

Ministry of Science and Education, “Histori e Arsimit dhe Mendimit Pedagogjik Shqiptar”, Nënë Tereza, Tirana, 2003

Elsie, Robert, Historia e Letërsisë shqipe,

Jacques, E., Shqiptarët, vol. I, Kartë e Pendë, Tirana, 1996

Frashëri, Kristo, “Historia e qytetrimit shqiptar, nga kohët e lashta deri në fund të Luftës së Dytë Botërore”, Tirana, 2008

Central State Archive. F.882.v.1945.D.63
DOI: http://dx.doi.org/10.12955/snsj.v4i0.295

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Online ISSN 1804-9710

(c) 2018 CBU, o.p.s.